در ابتدا باید با معانی برخی الفاظ آشنا شویم تا معنا و مفهوم تحریر و مهروموم ترکه بیشتر را درک کنید.
ترکه یعنی کلیه اموال باقی مانده متوفی که البته نباید آن را با سهم الارث اشتباه بگیریم. درنتیجه ترکه شد آنچه که از دارایی متوفی باقی مانده است.
دارایی هر فرد متشکل از جزء مثبت شامل اموال و مطالبات وی و جزء منفی شامل دیون و بدهی های او می شود. با مشخص شدن معنای حقوقی دارایی، ترکه می شود مجموعه اموال، مطالبات و بدهی های یک شخص.
تحریر در معنای لغوی یعنی نوشتن، نگاشتن و مانند آن. در نتیجه با کنار هم گذاشتن معنای لغوی تحریر و ترکه معنای قانونی آن نیز بدست می آید. همانطور که در ماده 206 قانون امور حسبی، بیان کرده که مقصود از تحریر ترکه، تعیین مقدار ترکه و دیون متوفی است.
قانونگذار برای حفظ حقوق افراد، نهاد تحریر ترکه را ایجاد کرده است. البته اصولا تحریر ترکه الزامی نبوده چراکه بطور معمول و غالبا خود ورثه یا وصی اقدام به آن می کند. اما اگر بیم اختلاف رود و یا اختلافی حادث شود، تحریر ترکه بهترین راه حل برای حل مشکل و یا جلوگیری از اختلافات احتمالی است.
صرفا در موارد زیر تحریر ترکه الزامی است:
- اگر در میان ورثه متوفی فردی غایب یا محجوری باشد، امین یا قیم وظیفه دارددرخواست تحریر ترکه کند.
- چنانچه وراث برای قبول یا رد ترکه توافق نکنند و اختلاف داشته باشند.
- اگر متوفی تابعیت کشور خارجی داشته باشد.
چه اشخاصی می توانند درخواست تحریر ترکه بدهند؟
1.وراث یا نماینده قانونی آن ها
2.وصی که از طرف متوفی برای اداره اموال تعیین شده است.
3.امین فرد غایب یا قیم محجوری که غایب یا محجور، جزء وراث است.
چگونه تقاضای تحریر ترکه کنیم؟
ابتدا باید گواهی انحصار وراثت را دریافت کرده باشید. اگر تاکنون گواهی انحصار وراثت متوفی را اخذ نکرده اید و یا با چگونگی دریافت آن آشنایی ندارید به مقاله ای که در سایت درباره همین موضوع هست مراجعه کنید.
- تنظیم دادخواست تحریر ترکه و ارسال از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ( مرجع صالح رسیدگی، شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت متوفی است)
- ارجاع دادخواست به شورای حل اختلاف و اقدام شورا در انتشار اگهی های لازمه در روزنامه های کثیر النتشار در جهت اطلاع رسانی به دیگر ورثه و یا طلبکاران و بدهکاران که در روز و ساعت مشخص در محل دادگاه حاضر شوند.
- تعیین کارشناس جهت تنظیم صورتجلسه دارایی متوفی
- صدور حکم تحریر ترکه
نکات مهم:
- غیب اشخاصی که برای تحریر ترکه احضار شده اند، مانع رسدیگی دادگاه نمی شود.
- بعد از تحریر ترکه وراث می توانند با توافق شخصی یا از طریق مرجع قانونی اقدام به تقسیم ترکه کنند.
- بدون اخذ گواهی انحصار وراثت امکان تقسیم ترکه وجود ندارد.
- در صورت انجام تحریر ترکه دیگر امکان مهروموم ترکه وجود ندارد.
پیشنهاد ما همواره به افرادی که قصد انجام اقدامات حقوقی را دارند استفاده از وکلای مجرب و با سابقه در زمینه مربوطه است. عدلیه چی با بهره مندی از وکلای مجرب دسترسی به یک مشاوره با کیفیت را فراهم کرده است. درنتیجه کافیست که با ما تماس بگیرید و از علم و تجربیات مشاورین ما بهره مند شوید.