اگر بخواهیم به زبان ساده بیان کنیم دعوی خلع ید زمانی مطرح می شود که ملک مالکی اعم از مغازه، زمین، خانه و آپارتمان، غاصبانه ( غیرقانونی و یا بدون اجازه مالک) در تصرف شخص دیگری باشد و مالک به تصرفات وی رضایت نداشته باشد. باید توجه داشت که اگر میان مالک و متصرف رابطه حقوقی مانند قرارداد اجاره وجود داشته که در آن تاریخ تخلیه مشخص شده باشد یعنی متصرف متعهد به تخلیه ملک باشد، در این موارد باید دعوی تخلیه ید مطرح کرد که در ادامه به تفصیل اما به بیانی ساده به بررسی شرایط و مدارک مورد نیاز طرح دعوی خلع ید می پردازیم.
خلع ید
برای درک بهتر موضوع مواردی واقعی را مطرح می کنیم.:
مثال اول: تصور کنید که زمینی را برای سرمایه گذاری و یا به هردلیلی در شمال کشور خریداری کرده و بدون آنکه در آن تصرفی کنید، به شهر محل کار و سکونت خود فرضا تهران بازگشته اید.
بعد از مدتی برای احداث بنا در آن زمین به شهر محل وقوع ملک برگشته اما با صحنه ای مواجه می شوید که گویی عالم بر سر شما خراب شده است! صحنه تصرف ملک شما توسط دیگری. به گونه ای که حتی در ملک شما بدون اجازه و اطلاع، بنایی ساخته شده و اشخاصی در آن زندگی می کنند.
مثال دوم: فرض کنید که واحدی را در یک آپارتمان در تهران خریداری کرده اید و سپس بدلیل ماموریت کاری که برای شما پیش آمده به شهری دیگر سفر کرده و در آنجا ساکن شده اید. بعد از مدتی به تهران برگشته و بعد از وارد شدن در آپارتمان و بازکردن در واحد، می بینید که چند نفر در خانه ساکن هستند و حتی آن ها گمان می کنند شما جهت دزدی مراجعه کرده اید. درنهایت مشخص می شود که همسایه واحد مجاور، واحد آپارتمان شما را به دیگری اجاره داده است.
در این موارد، طبیعتا تنها نتیجه یعنی رسیدن به حق خود برای شما مهم است یعنی بیرون کردن متصرف از ملک حال به هر روشی که شده. با مراجعه و دریافت مشاوره از وکلای مختلف و مشاورین حقوقی، هریک شیوه ای جهت طرح دعوی مشخص می کنند مانند رفع تصرف عدوانی، خلع ید و … .
حال بهترین راه کدام است؟!
برای آنکه بهترین شیوه طرح دعوی را اتخاذ کنید بهتر است که مسئله و مشکل خود را به بهترین وکلای ملکی واگذار کنید. چراکه هرپرونده با توجه به اسناد و مدارک موجود و شرایط ملک، متفاوت است. و نمی شود بدلیل مشابهت مشکل خود با پرونده ای دیگر، گمان کنید که اگر شما هم به همان روش دعوی خود را مطرح کنید به حق خود می رسید. چراکه هرپرونده شرایط خاص خود را دارد.
عدلیه چی با بهره مندی از جمعی از وکلای متخصص که هریک در زمینه ای بخصوص فعالیت دارند، با تمامی جزئیات ریز و درشتی که باید برای طرح دعوی ملکی بخصوص دعوی خلع ید که حتی شاید نیازمند اثبات مالکیت خواهان هم باشد، به شما کمک می کند تا به مقصود خود برسید.
شروط لازم برای طرح دعوی خلع ید
شرط اول: مالکیت رسمی خواهان بر ملک
یعنی ملک جز املاک ثبت شده و خواهان دارای سند رسمی باشد. که این سند رسمی می تواند سند ثبتی یا دادنامه دادگاه مبنی بر مالک بودن خواهان باشد. در نتیجه دعوی خلع ید با سند عادی پذیرفته نمی شود.
برای حل ای مسئله باید مالکیت شما که فرع بر دعوی خلع ید است، به اثبات برسد به اینصورت که ضمن دادخواست خلع ید باید دادخواست اثبات مالکیت نیز مطرح شود.
شرط دوم: غیرمنقول بودن مال مورد تصرف
ماده 12 قانون مدنی: مال غیرمنقول آن است که از محلی به محل دیگر نتوان نقل نمود اعم از اینکه استقرار آن ذاتی باشد یا به واسطه عمل انسان به نحوی که نقل آن مستلزم خرابی یا نقص خود مال یا محل آن شود.
شرط سوم: احراز تصرف خوانده بر ملک
شرط چهارم: غیرقانونی بودن تصرف متصرف
همانطور که بیان شد نباید میان خواهان و متصرف رابطه حقوقی که متصرف متعهد به تخلیه شده است برقرار باشد.
همچنین شایان ذکر است که درصورتی که متصرف ملک بدون اذن مالک اقدام به ساخت بنا مانند مثال اول و یا کاشت درخت کرده باشد، صرف صدور حکم خلع ید، تجویزی مبنی بر تخریب بنا و قطع اشجار نیست. در نتیجه خواهان باید ضمن دادخواست خلع ید، قلع و مقع بنا و قطع اشجار را هم بخواهد.
درآخر آنکه می توان ضمن دادخواست خلع ید، الزام متصرف به پرداخت اجرت المثل ایام تصرف را نیز از دادگاه مطالبه کرد.